wtorek, 18 czerwca 2013

Perliczka z jabłkami i cynamonem

Mięso perliczki jest podobne do kurczaka, ale chudsze, smaczniejsze i troszkę ciemniejsze o lekkim posmaku dzikiego ptactwa. Mięso to teraz rzadko spotykane i nie tak popularne jak inne ptactwo. Niemniej jednak postanowiłem przygotować właśnie perliczkę 'ala pieczona kaczka z winnymi jabłkami i korą cynamonu .

1 perliczka około 1,2 kg
3 winne jabłka
kora cynamonu
sól, pieprz
majeranek, rozmaryn
3 łyżki sosu sweet chilli

Perliczkę dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nacieramy mięso solą, pieprzem, majerankiem oraz rozmarynem nie zapominając o wnętrzu. Jabłka myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na ćwiartki bez obierania. Wkładamy jabłka do miski wrzucamy przeciętą na pół korę cynamonu, dodajemy sos chilli i dokładnie mieszkamy. Tak przygotowane jabłka z cynamonem umieszczamy wewnątrz perliczki. Mięso wkładamy do rękawa, okładamy pozostałymi jabłkami. Zamykamy rękaw. Pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Na 30 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, by mięso się zrumieniło. Kruche i pachnące cynamonem mięso idealnie się komponuję z pieczonymi młodymi ziemniakami z dodatkiem tymianku. Pyszny, słodkawy sos z pieczenia idealnie uzupełni smak mięsa. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Wieki nie jadłam perliczki ! W takiej wersji na pewno jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń