poniedziałek, 10 czerwca 2013

Zapiekanka z zielonych szpargów

Sezon szparagowy w pełni. Wielu z nasz uwielbia szparagi w przeróżnej postaci. Zupy kremy, z bułką tartą, zapiekane pod beszamelem, z sosem muślinowym :) Moja propozycja to pożywna zapiekanka z zielonych szparagów.

2 pęczki zielonych szparagów
3 kiełbasy polskie pieczone
2 cebule
5 większych ziemniaków
0,5 kostki masła
2,5 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
tarty parmezan
sól, pieprz
gałka muszkatołowa, natka pietruszki
wrząca woda, cukier

Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Kiełbasę pokroić pod skosem na dość cienkie plastry. Cebulę pokroić w piórka. Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i ugotować na półtwardo. W rondelku rozpuścić masło dodać mąkę i lekko przesmażyć. Podlać połową mleka i energicznie mieszać by nie powstały grudki. Dodać resztę mleka, zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i gałką, dodać starty parmezan. Cebulę zeszklić na oliwie z oliwek. Ugotowane szparagi odcedzić. Ziemniaki wystudzić i pokroić w plastry. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami kolejne składniki zaczynając od ziemniaków. Na końcu całość polać sosem beszamelowym z parmezanem i posypać natką pietruszki. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 190 stopni do zrumienienia się skórki. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz