sobota, 22 czerwca 2013

Sałatka z bobu z twarogiem wędzonym z solanki

Bób dopiero co się pojawił na targach. Uwielbiam bób w każdej postaci. Najczęściej zjadam go po prostu ugotowanego w lekko osolonej wodzie. Tym razem moją propozycją jest sałatka z bobu z vinegretem i wędzonym twarogiem solankowym.

0,5 kg bobu
5 pomidorków koktajlowych
2 plastry twarogu wędzonego z solanki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, cukier do smaku

Bób dobrze umyć i ugotować w lekko osolonym wrzątku na półtwardo. Po ugotowaniu obrać i wrzucić do wody z kostkami lodu, aby nie stracił pięknego zielonego koloru. Przygotować lekki słodko-kwaśny vinegrete. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Bób i pomidorki przełożyć do misi i wymieszać z vinegretem. Ułożyć na talerzu, na wierzch wyłożyć plastry twarogu. Idealne danie na takie upalne dni. Śmiało można podać z lekką bruschettą. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz