poniedziałek, 17 czerwca 2013

Rolada drobiowa z jajkiem i kiełbasą

W ten piękny, słoneczny i gorący poniedziałkowy dzień polecam Wam coś lekkiego i pysznego do zjedzenia na zimno na kanapkach lub na gorąco z pysznym, kremowym sosem chrzanowym i ryżem. Mam nadzieję, że i Wam ta propozycja przypadnie do gustu tak jak mnie.

3 większe filety z piersi kurczaka
2 kiełbasy śląskie dobrej jakości
3 jajka ugotowane na twardo
2 marchewki ugotowane
sól morska
grubo mielony czarny pieprz
natka pietruszki do dekoracji


Filety umyć po bieżącą woda i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przeciąć wzdłuż na pół nie docinając do końca, aby powstało tak zwane „serce”. Ułożyć filet na folii aluminiowej i dokładnie rozpić tłuczkiem do mięsa. Posypać odrobinę solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Jajka pokroić na ćwiartki, kiełbasę w pół talarki a marchewkę w talarki. Na jednym brzegu fileta zaczynając od lewej strony ułożyć jajko i kiełbasę następnie na tym samym brzegu od strony prawej ułożyć jajko i marchewkę. Zwinąć w roladę, zakładając do środka pozostałe brzegi mięsa. Czynności te wykonać w przypadku każdego fileta. Roladki oprószyć solą i pieprzem, zawinąć ściśle w folię spożywczą, tworząc „cukierek”. Ułożyć roladki w parowarze lub w garnku z wkładką do gotowania na parze. Przykryć i gotować około 45 minut. Lekkie danie, które można podawać z ryżem i jasnym sosem np. chrzanowym, koperkowym lub potrawkowym. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz