czwartek, 20 czerwca 2013

Zupa z suszonej kiełbasy (dla wytrwałych)

Mimo upałów jeść przecież trzeba :) Dziś proponuję Wam danie wymyślone przeze mnie zupełnie przypadkiem i z czystej ciekawości. Eksperymentowałem z suszeniem surowej kiełbasy polskiej. Suszenie trwało około 5 miesięcy i efektem tego jest to właśnie danie w postaci gęstej zupy o mocnym smaku. Suszona kiełbasa w tym daniu jest dość twarda i trzeba włożyć troszkę pracy w jej pogryzienie, a więc to zupa wyzwanie :) 

3 suszone kiełbasy polskie
250 gram pomidorków cherry 
1 duży pomidor malinowy
1/2 pora (zielona część)
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 opakowania pestek dyni
1 opakowanie śmietankowego serka topionego
150 ml wrzącej wody
garść liści bazylii
garść kolendry
papryka ostra mielona
sól
1,5 łyżki ciemnego sosu sojowego
oliwa z oliwek aromatyzowana chilli i czosnkiem


Kiełbasę pokroić ostrym nożem na duże kawałki. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej kiełbasę. Dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki cherry oraz pomidora malinowego. Por pokroić w półksiężyce, paprykę w kostkę. Dodać do zupy. Wszystko przesmażyć razem około 10 minut. Dodać wrzącą wodę i gotować razem około 10 minut. Na osobnej suchej patelni podprażyć pestki dyni, dodać do zupy. Całość przyprawić ostrą papryką, sosem sojowym (w razie potrzeby solą). Gotować jeszcze 10 minut. Dodać serek topiony, doprowadzając do całkowitego jego rozpuszczenia. Na koniec dodać posiekaną bazylię i kolendrę, chwilę pogotować. Można podawać z tostami tak jak na zdjęciu, z kotletami ryżowymi lub kostką z kaszy manny. Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Bardzo pyszne ale jak udało Ci się suszyć kiełbasę i nie spałaszować jej w trakcie suszenia?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko to było rzeczywiście bardzo trudne, więc ukradłem tylko kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń