środa, 19 czerwca 2013

Placuszki z ricotty z miodem z kwiatu pomarańczy

Środa, połowa tygodnia i znów pięknie i słonecznie :) Jak sprawić by poranek był czymś miłym i przyjemnym i by dawał nam energię przynajmniej do obiadu? Rozwiązaniem jest pyszne i pożywne śniadanie :) Dziś moją propozycją są placuszki z ricotty. Ten włoski delikatny i kremowy ser, ostatnio bardzo popularny w Polsce można wykorzystać na wiele sposobów, głównie jednak ma zastosowanie do deserów.




125 gram ricotty
125 ml mleka 3,2%
3 łyżki stołowe miodu z kwiatów pomarańczy
1 jajko
mąka pszenna na tzw. "oko"
olej słonecznikowy
cukier puder


Z ricotty, mleka, miodu, jajka i mąki przygotować dość gęste ciasto. Smażymy na złoto-brązowo na mocno rozgrzanej patelni. Placuszki trzeba bardzo pilnować, gdyż dodatek miodu powoduje że szybko mogą się przypalić. Usmażone placuszki układamy na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem i odrobiną miodu. Fajnie smakują również z dodatkiem plastrów pomarańczy. Z podanego przepisu wychodzi około 10 szt.. Smacznistego :)

2 komentarze: