środa, 5 czerwca 2013

Krokiety ziemniaczane z szynką szwarcwaldzką

Wszyscy lubimy krokiety z naleśników głównie z kapustą i grzybami. Spożywamy je jako samodzielne dania lub jako dodatek na przykład do jakiejś "cienkiej" zupy :) Moja propozycja to krokiety ziemniaczane z szynką szwarcwaldzką. Idealne jako samodzielne danie, gdyż są bardzo sycące. U mnie stanowiły dodatek do chłodnika z botwinką.

0,5 kg ziemniaków
4 łyżki klarowanego masła
250 gram szynki szwarcwaldzkiej
2 jajka + 3 do panierki
2,5 łyżki mąki pszennej
bułka tarta
sól, pieprz
dowolne zioła jeśli ktoś lubi
olej słonecznikowy

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i gorące przepuścić przez praskę. Szynkę kroimy w drobną kostkę, siekamy zioła. Dodajemy masło klarowane, szynkę i zioła. Przyprawiamy wg uznania pieprzem i solą. Po wystudzeniu dodajemy jajka i mąkę. Dokładnie wyrabiamy Formujemy dość grube wałeczki. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na mocno rozgrzanej patelni. Można smażyć również w głębokim oleju. Idealnie smakują z sosem tzatziki lub po prostu z kwaśną śmietaną. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz