poniedziałek, 17 czerwca 2013

Risotto z pieczarkami i grillowanym kurczakiem

Czerwiec stoi pod znakiem Włoch :) Kolejna propozycja z kuchni włoskiej. Wspaniałe kremowe i delikatne risotto z pysznymi dodatkami.
Przenieśmy się na chwilę do typowego włoskiego domu na rodzinną ucztę :)

200 gram ryżu Arborio
100 ml białego wytrawnego wina
1 litr bulionu drobiowego
500 gram pieczarek
3 szalotki
2 filety z piersi kurczaka
oliwa z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz, majeranek
parmezan lub pecorino
1 łyżka świeżego zimnego masła

Szalotki pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać ryż Arborio i smażyć około 10 minut ciągle mieszając by ryż się nie przypalił. Podlać białym winem i ciągle mieszając doprowadzić do całkowitego wchłonięcia płynu. Przygotować bulion z warzyw i drobiu lub użyć kostki rosołowej, którą rozpuszczamy w litrze gorącej wody. Stopniowo podlewać ryż bulionem i za każdym razem mieszając doprowadzić do wchłonięcia płynu. Czynność tą powtarzać do czasu, aż ryż będzie miękki ale nie rozgotowany mniej więcej około 40 minut. Pieczarki oczyścić z ziemi wilgotną ściereczką (nie obierać!), pokroić na ćwiartki i usmażyć na oliwie z oliwek - nie solić. Filety z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem oraz majerankiem. Smażyć na patelni grillowej około 10 minut z każdej strony. Jeszcze ciepłe pokroić na plastry. Pod koniec gotowania ryżu dodać pieczarki i całość przyprawić solą i pieprzem. Parmezan lub pecorino utrzeć na drobnej tarce i dodać do risotto, dokładnie wymieszać. Wyłączyć palnik i dodać zimne, świeże masło i ponownie wymieszać. Wyłożyć na głęboki talerz, ułożyć kurczaka i posypać parmezanem lub pecorino. Można dodać swoje ulubione świeże zioła. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Mniam, lubię takie dania, ja wypróbowałam dziś przepis ,kuchni lidla, na risotto szparagowe z kurczakiem, pycha :)

    OdpowiedzUsuń