wtorek, 4 czerwca 2013

Omlet z wędzonym kurczakiem i cukiną

Uwielbiam omlety w każdej postaci, gdyż jest to danie proste i szybkie w przygotowaniu a przy tym bardzo lekkie. Preferuję bardziej wszystkie wersje wytrawne niż te na słodko. Moją absolutną boginią w tej kwestii jest Julia Child, która w swoim słynnym  programie z lat 60-tych "The French Chef" uczyła jak przygotować klasyczny francuski omlet tylko z jaj z różnymi dodatkami. Nie przepadam za omletami z dodatkiem mleka i mąki, gdyż są dla mnie osobiście zbyt ciężkie.



3 jaja
1/2 cukinii
1 wędzone udko z kurczaka
1,5 łyżki świeżego masła
świeżo mielony pieprz
sól

Jaja wybić do miseczki i dokładnie roztrzepać rózgą, przyprawić solą i pieprzem. Cukinię umyć i pokroić wraz ze skórką w cienkie półtalarki. Kurczaka oddzielić o kości i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cukinię i kurczaka. Kiedy cukinia lekko zmięknie, ale będzie jeszcze zielona i sprężysta na patelnie wylać rozmącone jaja z przyprawami. Trzymając patelnie za rączkę energicznie potrząsać nią, aby całe jajko się usmażyło. Można delikatnie podważać brzegi, by jajko mogło swobodnie spłynąć. Kiedy omlet się zrumieni, przekładamy go wprost z patelni na talerz składając na pół. Wewnętrzna strona powinna być lekko płynna, aby po złożeniu doszła. Omlet można podać również z grzybami, szynką czy parmezanem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz