czwartek, 27 czerwca 2013

Grillowany bakłażan z mozzarellą i pomidorową salsą

Odrobinę lepsza pogoda dzisiaj :) Na lekkim kacu po wczorajszej imprezie wybrałem się na zakupy na pobliski Rynek Wildecki celem zakupienia jakichś sezonowych wspaniałości. Poza czereśniami, młodą marchewką i kalafiorem nabyłem też pięknego bakłażana i pomidory malinowe. Dziś moją propozycją jest lekka grillowana przekąska idealna na lunch w pracy, dlatego też na zdjęciu spoczywa w pudełeczku idealnym do zabrania :)

1 średni bakłażan
2 pomidory malinowe
250 gram mozzarelli
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól, pieprz
liście mięty

Bakłażan umyć i pokroić na grubsze plastry pod skosem. Rozłożyć na drewnianej desce i każdy plaster posmarować w obu stron oliwą z oliwek za pomocą pędzelka. Mocno rozgrzać patelnię grillową i upiec na niej bakłażana. Gotowego bakłażana ułożyć na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Mozzarellę pokroić na grube plastry również pod skosem. Pomidory pokroić w kostkę, usuwając pestki. Wrzucić do miseczki, dodać posiekane liście mięty, przyprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym, dodać kilka kropel oliwy z oliwek. Plastry bakłażana ułożyć na talerzu (lub jak na zdjęciu w pojemniczku) na nim ułożyć plastry mozzarelli, a na wierzch salsę z pomidorów. Całość skropić jeszcze balsamico i oliwą z oliwek. Świetna przystawka w okresie letnim :) idealna na lunch do pracy lub piknik. Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Pozarlabym, chocby i teraz, zaraz! Idealna letnia przekaska.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być dobre :)
    Nominowałam Twój blog w zabawie Liebster Blog więcej info http://flurkowekucharzenie.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) czy na pytania mam odpowiedzieć w jakimś szczególnym miejscu?

      Usuń