czwartek, 13 czerwca 2013

Panna Cotta z sosem truskawkowym

Znów lecimy do słonecznej Italii :) Piękna pogoda za oknem, ogrody pełne ziół i owoców, dlatego też trzeba przygotować włoski letni deser, idealny na takie upały.

0,5 litra śmietanki kremówki 30%
2 laski wanilii
50 gram cukru waniliowego
4 łyżki stołowe cukru
30 gram żelatyny


Laski wanilii przeciąć wzdłuż na pół i tępą stroną noża usunąć ziarenka, resztę laski zachować. W garnku zagotować śmietankę z ziarenkami wanilii, laskami, cukrem waniliowym i zwykłym. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Po zagotowaniu, wyłączyć palnik, dodać żelatynę i mieszając doprowadzić do całkowitego jej rozpuszczenia. Całość wystudzić i rozlać do szklaneczek lub foremek do muffinek. Włożyć do lodówki na minimum 4 godziny.

Sos truskawkowy

250 gram świeżych truskawek
2 łyżki stołowe soku malinowego
3,5 łyżki stołowe cukru
4 łyżki stołowe ginu
świeże listki mięty do przybrania


Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze, na gładką masę o konsystencji sorbetu. Gotową panna cottę wyłożyć na talerzyk, polać przygotowanym sosem i udekorować miętą. Można również podawać z bitą śmietanką. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz