czwartek, 6 czerwca 2013

Domowy makaron do rosołu

Wszyscy kupujemy makaron gotowy w sklepie, bo tak jest wygodniej. Nikt, albo większość z nas się nie zastanawia nad tym czy warto byłoby zrobić własny makaron w domu. Jeśli nie mamy maszynki do makaronu to robienie makronu ręcznie może być świetną zabawą do której możemy zaprosić dzieciaki, przecież one uwielbiają mąkę i zabawy z ciastem :) Dziś przepis na makaron domowy do rosołu z dwóch rodzajów mąki.


100 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
300 gram mąki pszennej poznańskiej
3 jaja
1 łyżka stołowa oleju roślinnego
2 łyżki stołowe przegotowanej wody
pół łyżeczki soli


Obie mąki przesiać wprost na stolnicę. Zrobić dość duży dołeczek i wbić 3 jaja, dodać olej i 1 łyżkę wody oraz sól. Zarobić ciasto, zbierając mąkę od zewnątrz do środka, uważając by woda oraz jaja nie wypłynęły na stolnicę. Po dokładnym wymieszaniu składników zarobić ciasto. Jeśli ciasto będzie się lepić do rąk i stolnicy podsypać mąką, jeśli natomiast będzie zbyt suche, dodać kolejną łyżkę wody. Dobrze zagniecione ciasto powinno mieć zwartą strukturę i być sprężyste. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut by odpoczęło. Po 10 minutach podzielić ciasto na 4 części. Posypać stolnicę mąką, rozłożyć rękoma kawałek ciasto i uformować placek. Wałek oraz ciasto podsypać mąką. Wałkować ciasto we wszystkich kierunkach od środka do zewnątrz, co chwila obracając ciasto na drugą stronę. Pamiętajmy również o dokładnym rozwałkowaniu brzegów. Gotowy placek kroimy na paski o szerokości około 6-7 cm. Układamy równo jeden na drugim uprzednio każdy z nich podsypując mąką. Kroimy ostrym nożem bardzo cieniutko. Gotowy makaron układamy na pergaminie i pozostawiamy do lekkiego podsuszenia. Gotujemy w osolonym wrzątki nie dłużej niż 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz