wtorek, 4 czerwca 2013

Kompot z rabarbaru z czerwonym winem, goździkami i cynamonem

Sezon rabarbarowy w pełni :) uwielbiam placek z rabarbarem, wszelkie musy rabarbarowe. Wspomnieniem z dzieciństwa jest nie tylko rabarbar surowy w cukrze, który uwielbiałem ale także kompot z rabarbaru z goździkami babci Janki :) w sezonie letnim zawsze do niedzielnego obiadu czasem w połączeniu z truskawkami. Moja propozycja to takowy babciny kompot z dodatkiem czerwonego wina i cynamonu.

1 kg rabarbaru
1,5 litra wody
450 ml czerwonego wytrawnego wina
7-8 goździków
szczypta cynamonu
7-8 łyżek cukru

Rabarbar umyć i obrać ze skórki. Pokroić w mniejsze kawałki, zasypać cukrem i odstawić na 20 minut. W garnku zagotować wodę. Dodać rabarbar, goździki i cynamon gotować około 20 minut na średnim ogniu, aż rabarbar się lekko rozgotuje. Dolać czerwone wino i gotować około 10 minut. W razie potrzeby dosłodzić. Podawać gorący lub dobrze schłodzony. Jeśli ktoś nie lubi jak mu coś pływa może całość przed podaniem przecedzić na drobnym sicie. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Połączenie rabarbaru z winem brzmi obiecująco,muszę to wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na opinię :) szkoda tylko, że pogoda nie dopisuje bo ta wersja zdecydowanie lepiej smakuje mocno schłodzona :) Pozdrawiam

      Usuń