wtorek, 25 czerwca 2013

Placki ziemniaczane z cukinią i sosem kurkowym na kwaśnej śmietanie

Nieprzerwana ulewa dzisiaj w Poznaniu. Ludzie dookoła spiesznie pędzą pod parasolkami. Kolejny dzień urlopu tym razem spędzony w domu. Zamiast siedzieć bezczynnie postanowiłem przygotować coś pysznego do jedzenia :) łasuchy już tak mają. Dziś mam dla Was proste danie w postaci placków ziemniaczanych (poznańskie plendze lub też plyndze) z cukinią i pysznym sosem ze świeżych kurek.

1 średnia cukinia
3 duże ziemniaki
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 mała cebula
2 jajka
mąka
sól, pieprz
garść świeżych listków mięty i bazylii lub jak ktoś nie ma może być natka pietruszki
olej słonecznikowy do smażenia


Cebulę pokroić w drobną kostkę. Umytą cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod wodą. Nie obierać. Zatrzeć na tych samych oczkach co cukinie, podobnie obie papryki. Utarte warzywa dokładnie wymieszać, przełożyć na dużą lnianą ściereczkę lub gazę i dokładnie odcisnąć. Przełożyć z powrotem do miski. Przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekane zioła, jajka oraz mąkę. Ciasto powinno być dość gęste. Smażyć średniej wielkości placki, wykładając porcje łyżką do zupy na rozgrzany olej. Smażyć na złoto brązowy kolor. 

Sos kurkowy na kwaśnej śmietanie

250 gram kurek
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 pęczek natki pietruszki
1/2 opakowania kwaśniej śmietany 18%
125 ml mleka 3,2%
sól, pieprz


Kurki wyłożyć na talerz, przebrać usuwając nienadające się, w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. Nie myć! (jeśli są bardzo brudne, wyłożyć na wilgotną ściereczkę i delikatnie usunąć nadmiar ziemi). Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło oraz oliwę. Mocno zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać kurki, smażyć razem około 15 minut na wolnym ogniu. Podlać mlekiem i dusić do czasu, aż całe mleko się zredukuje. Śmietanę wymieszać z gorącymi kurkami w celu zahartowania. Dodać do całości, przyprawić solą i pieprzem dodać natkę, zgotować. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. placki ziemniaczane w wersji na bogato, w wersji dla Vip-ów.
    pycha!

    OdpowiedzUsuń