czwartek, 27 czerwca 2013

Krem z kalafiora z marchewką. Klopsiki z kaszy gryczanej i kurczaka

Im bardziej dzień się posuwa do przodu, tym piękniejsza pogoda. Słońce za kuchennym oknem nastraja do pichcenia. Dziś młode przysmaki targowe w pysznej zupie kremie z kalafiora z odrobiną marchewki oraz wyśmienite klopsiki z kaszy gryczanej z gotowanym kurczakiem, którego pozyskałem z gotowania pysznego wywaru do zupy.

1 duży kalafior
2 marchewki
4 podudzia z kurczaka
1,5 litra wody
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 pęczek koperku
250 ml śmietanki 30%

Kalafior oczyścić ze zbędnych liści, umyć i podzielić na różyczki. Kurczaka umyć i porządnie obgotować, by pozbyć się szumowin i nieprzyjemnego zapachu. Obgotowanego kurczaka umyć. Do dużego garnka wlać wodę, włożyć kurczaka, sól, ziele angielskie, liść laurowy. Przykryć i gotować około 30 minut na średnim ogniu. Marchewkę obrać, umyć i pokroić na grube kawałki. Po 30 minutach dodać kalafior i marchewkę, przykryć i gotować, aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć kurczaka, a resztę zmiksować blenderem. Wstawić ponownie na palnik, przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową, dodać posiekany koperek i w razie potrzeby sól. Śmietankę zahartować gorącą zupą, wlać całość do garnka, lekko zagotować.

2 woreczki kaszy gryczanej
gotowane mięso z kurczaka wyjęte z wywaru
1 pęczek natki pietruszki
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz
majeranek
oliwa z oliwek

Mięso oddzielić od kości i drobno posiekać, przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę i majeranek. Kaszę ugotować wg wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie. Ugotowaną kaszę odcedzić i dobrze ostudzić. Dodać do mięsa. Wbić dwa jajka, przyprawić solą i pieprzem, dodać bułkę tartą. Masę dokładnie wyrobić tak jak na tradycyjne kotlety mielone. Formować małe klopsiki, które smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek na złoto. Wspaniały dodatek zupy kremu z kalafiora. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz